Nu tot ceea ce vedeți în filme este adevărat. În realitate, ascensoarele și scările rulante sunt foarte bine reglementate și proiectate cu multe elemente de siguranță cu scopul de a proteja pasagerii.
La KONE, suntem dedicați siguranței celor care se bazează pe produsele noastre pentru un transport sigur și fără incidente. Menținerea siguranței ascensoarelor este un efort comun care implică furnizorii de servicii tehnologice și de mentenanță, proprietarii de clădiri și utilizatorii de echipamente. Și, respectarea unor proceduri simple de siguranță va asigura o călătorie fără probleme. Vă invităm să demitizăm împreună câteva legende urbane despre lifturi.
Mitul #1: Lifturile sunt susținute de un singur cablu care se poate rupe.
Gândiți-vă din nou! Ascensoarele sunt susținute de mai multe cabluri de oțel, iar fiecare cablu poate susține singur o cabină complet încărcată.
Este neobișnuit ca un cablu de lift să se rupă. Chiar și în cazul extrem de improbabil al ruperii tuturor cablurilor, dispozitivele de siguranță, cum ar fi regulatorul de supraviteză, vor detecta supraviteza ascensorului și vor activa dispozitivele de siguranță pentru a opri ascensorul. Acele scene de acțiune în care scânteile zboară de pe șinele de ghidare în timp ce liftul coboară necontrolat sunt cinematografie pură.
Mitul #2: Un lift supraaglomerat va cădea.
Nu este adevărat. În mod normal, o cabină supraîncărcată pur și simplu nu se mișcă. Ușile vor rămâne deschise, iar un semnal sonor poate suna până când din lift vor coborî suficiente persoane pentru a se reduce greutatea. Multe lifturi sunt echipate cu tehnologie care va ghida în mod eficient călătorii către lifturile disponibile pentru a reduce posibila supraaglomerare.
Mitul #3: O cabină de lift poate rămâne fără oxigen dacă rămâne blocată între etaje.
Respiră ușor de data aceasta. Cabinele lifturilor sunt bine ventilate. În timp ce reglementările naționale pot varia, există standarde internaționale de ventilație care trebuie respectate pentru ca aerul să circule liber. În unele cazuri, lifturile sunt dotate și cu aer condiționat.
Mitul #4: Este posibil să se evadeze din interiorul unei cabine de lift în puțul liftului printr-o trapă de siguranță.
Adesea există trape de siguranță sau trape de salvare, dar majoritatea pot fi deschise din exterior doar de către profesioniști calificați în acest domeniu. Pasagerii nu ar trebui să încerce niciodată să le folosească ca rute de evacuare.
Astfel, dacă sunteți blocat într-un lift, cel mai sigur lucru pe care îl puteți face este să apăsați butonul de alarmă (sau să cereți ajutor pe telefon), să rămâneți calm și să așteptați să fiți eliberat. Nu încercați niciodată să ieșiți singur. Și nici nu forțați ușile liftului să se deschidă, pentru că există situația în care liftul să nu se afle în fața unei uși care se deschide. Există riscul să vă puneți pe dumneavoastră și pe ceilalți pasageri în pericol.
Mitul #5: Apăsarea de mai multe ori a butonului de apel va face ca liftul să vină mai repede.
Ne pare rău să vă dezamăgim, dar nu este cazul. Atunci când apăsați butonul, liftul primește „apelul” dumneavoastră și software-ul său determină traseul liftului. Există sisteme de apel mai simple și mai complexe, dar ideea de bază este aceeași: o singură apăsare este suficientă pentru a genera acțiunea dorită.
Totuși, este important să menționăm că apăsarea butonului în direcția în care doriți să mergeți este esențială pentru a indica liftului destinația dumneavoastră. Chiar dacă aceasta nu accelerează procesul, este un pas necesar pentru a informa sistemul liftului despre intenția dumneavoastră de călătorie. Deci, pentru a evita orice confuzie, este recomandabil să apăsați butonul corespunzător direcției în care doriți să mergeți, nu în direcția în care merge deja liftul. Aceasta va asigura că sistemul liftului va lua în considerare destinația dumneavoastră în calculul traseului său.
În ceea ce privește butonul "închiderea ușilor", acesta poate fi apăsat pentru a accelera închiderea ușilor odată ce sunteți în cabină. Este un mic truc care poate face călătoria mai eficientă și mai rapidă.
Mitul #6: Ușile de la lift se pot deschide între etaje.
Răspunsul simplu este nu. Cabina liftului controlează deschiderea ușii de la palier. În cazul în care cabina nu ajunge la etaj, nu există nici un semnal care să declanșeze deschiderea ușilor de palier.
În caz de îndoială, nu încercați sub nici o formă să forțați ușile să se deschidă sau să ieșiți pe cont propriu. Indiferent de situație, nu intrați în panică. Starea anxioasă nu va face decât să înrăutățească lucrurile, așa că primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să respirați adânc. Iar dacă ați luat deja legătura cu personalul de mentenanță lift sau de urgență, stați liniștit. Apelurile de blocare a liftului sunt întotdeauna luate în serios, iar KONE se concentrează pe salvarea dumneavoastră într-un mod sigur, cât mai repede posibil.