30 iunie 2020
O parte imensă a interacțiunii doctor-pacient constă în schimbul de informații. Dacă pacientul nu reușește să comunice cum se simte rău, doctorul nu prea are de la ce să pornească - nu are nicio idee despre ce încearcă să diagnosticheze.
Același lucru este adevărat și atunci când este vorba de sisteme mecanice complexe. Un tehnician care nu găsește „simptomele” atunci când sosește pentru o verificare de întreținere de rutină poate foarte ușor să creadă că echipamentul este sănătos, când, de fapt, îl despart doar câteva săptămâni de o avarie.
KONE 24/7 Connected Services schimbă paradigma. Permite ca echipamentul - ascensoare, scări rulante și uși automate ale clădirilor - să le „vorbească” tehnicienilor despre cât de bine funcționează în momentul respectiv și semnalează oricare dintre cele câteva sute de potențiale probleme care ar putea apărea.
Din 2017, această soluție inteligentă, bazată pe cloud le-a permis tehnicienilor de la KONE să administreze un fel de „doctorie preventivă” sistemelor pe care le întrețin.
„În esență, aceasta i-a permis clientului să-și externalizeze grijile la noi”, spune Einar Toivonen, manager superior la dezvoltarea vânzărilor și a ofertei pentru serviciile conectate KONE.
„Privim datele pe care le primim și putem lua o decizie dacă ceva este critic și dacă trebuie trimis cineva imediat - sau dacă este ceva ce putem aborda la următoarea vizită de întreținere planificată. Combină IA cu cunoașterea umană.”
Un serviciu bine implementat
Din punct de vedere al vânzărilor, deosebit de util este faptul că KONE 24/7 Connected Services sunt bine implementate: deja au fost adoptate de un număr de clienți substanțial, iar toate studiile de caz susțin pretenția că facilitează funcționarea lină a clădirilor în care sunt folosite.
„Datele arată că am reușit să reducem substanțial numărul de perturbări vizibile pentru utilizatorii finali”, spune Toivonen.
Scopul, adaugă este, este întotdeauna de a conlucra cu clientul, pentru a înțelege cum acest serviciu îi poate aborda nevoile specifice. De ex., în cazul hotelurilor, un ascensor care funcționează tot timpul poate contribui la eliminarea observațiilor on-line care dăunează reputației, cu privire la ascensoarele care sunt prea lente sau nu funcționează.
Sebastian Warnsmann, manager la dezvoltarea afacerilor KONE Germania, citează un exemplu despre cum KONE 24/7 Connected Services au ajutat un centru comercial din München să evite un accident nuclear de Crăciun.
„Era perioada cea mai aglomerată”, spune el, și au existat două incidente separate, în care KONE 24/7 Connected Services ne-au alertat cu privire la o problemă potențială. O dată a fost în timpul programului de cumpărături, iar a doua înainte ca centrul să deschidă în ziua respectivă și, în fiecare caz, ne-am aflat la fața locului în decurs de 60 minute, fără a perturba clienții.”
Tehnologia și-a dovedit valoarea în acțiune și în alte locuri, spune Warnsmann. „Unul dintre primii piloți pentru KONE 24/7 Connected Services a fost un client de la un birou din Düsseldorf. Au patru unități și nu au avut niciun apel timp de un an de zile”, spune el.
De asemenea, în această perioadă, s-a creat o legătură puternică între client și tehnicianul de la KONE, acesta reușind să-i explice clientului exact cum și de ce funcționează acest serviciu și să-i evidențieze multiplele avantaje.
„Avem un alt client în sectorul hotelurilor, care a fost atât de convins de KONE 24/7 Connected Services, încât dorește să fie prevăzute pe toate echipamentele noi”, adaugă Warnsmann.
Un sistem inteligent care devine din ce în ce mai deștept
În căutarea unor niveluri și mai ridicate ale preciziei predicțiilor, KONE 24/7 Connected Services au beneficiat de o îmbunătățire continuă, de la lansarea din 2017. Un nou instrument de planificare, care le facilitează proprietarilor și managerilor clădirilor planificarea bugetului pe cinci ani pentru costurile legate de echipamente, a fost bine primit de către acei clienți care au dirijat folosirea acestuia.
„Lucrăm în mod constant la Cercetare și dezvoltare, pentru a ne asigura că, în viitor, vor fi eliminate din ce în ce mai multe întreruperi”, spune Toivonen, care consideră că elementul predictiv este cel care diferențiază oferta KONE față de cea a concurenței.
„Când alții spun „Ascensoarele noastre sunt conectate” sau „Monitorizează totul””, el spune „provoc clienții să întrebe: „Unde se duc acele date? Acționează cineva pe baza lor?”. La KONE, totul se rezumă la a fi proactiv - încercăm să ne asigurăm că acea chestiune nu escaladează până în punctul în care să devină o problemă.”
Rezultatul? Sustenabilitatea crește, deoarece ciclul de viață al activelor se mărește, fluxul de persoane continuă neabătut, iar siguranța este îmbunătățită.
Warnsmann rezumă astfel: „Când ascensorul funcționează, nimeni nu începe să spună „Grozav! Funcționează!”, dar, odată ce nu mai funcționează, devine o catastrofă. Proprietarii clădirii primesc scrisori, apeluri telefonice și reclamații de la chiriași - dar, cu KONE 24/7 Connected Services, toate acestea sunt reduse la minimum. Și aceasta pentru că totul nu face decât să funcționeze în fundal.”
Citiți mai multe:
Ascensoarele inteligente țin nonstop în mișcare spitalele
Spitalul Universitar HUS din Helsinki, Finlanda
KONE 24/7 Connected Services: Întreținere predictivă inteligentă pentru ascensoare, scări rulante și ușile automate ale clădirilor
Folosirea tehnologiei cloud pentru a menține unitățile funcționale pe timp de criză
Ducerea serviciilor la nivelul următor
Instrumente pentru mâine
Îngrijirea corectă la momentul potrivit
KONE aduce o tentă umană la 24/7 Connected Services, cu primul ascensor din lume care „ciripește”